Peter Berkhout (1967) is trainer, (team)coach, ontwikkelaar, regisseur en mede-eigenaar van Crux Creaties. Tevens is hij mede-eigenaar van De Daad, werkplaats voor activerend trainen.

Altijd op zoek naar verdieping in het vak van trainen en coachen heeft hij de afgelopen jaren verschillende trainingen gevolgd o.a. in Waardensystemen, Voice Dialogue & Psychodrama.  In 2014 kwam hij in aanraking met Systeemdenken. Inmiddels heeft hij twee leergangen systeemdenken gevolgd verzorgd door de docenten Xenia Vegter, Marijke Spanjersberg & Jaap Schaveling.

Als Peter zich verdiept in een nieuwe methodiek is de eerste vraag die hij zichzelf stelt: hoe kun je deze methodiek omzetten in een theatrale vorm. Beelden roepen een ervaring op en zo wordt het leren versnelt. Zijn visie is dat werken aan organisaties en systemen snel verzandt in discussies die op cognitief niveau worden uitgevochten. We praten steeds meer over ervaring,  omdat we steeds minder ervaren. Theater blaast leven in en geeft kleur aan complexe veranderprocessen.

Tijdens de opleiding besefte ik hoe zeer we systeemdenken nodig hebben. En met we bedoel ik wij mensen. We denken namelijk te vaak dat we eerst een oorzaak moeten hebben om zinvol te kunnen veranderen. We menen dat het aanwijzen van een schuldige een systeem zuivert. We werken hard aan onszelf, ongeacht de vraag van onze omgeving.

Ik werd me bewust van de misverstanden die voortkomen uit lineair denken. Dat we iets raars doen door systemische problemen van een individueel etiket te voorzien.

We hebben het zo hard nodig, maar we doen er zo weinig mee. Hoe kan dat?  Is het te moeilijk? Is het niet “de trend”? Is er te weinig geld aan te verdienen? Stel dat het gedachtegoed soms te abstract, te complex of weinig oplossingsgericht is, dan kan theater uitkomst bieden.

Er was geen vraag naar systeemtheater. Er was geen opdrachtgever die ergens last van had. Ik had alleen een sterk vermoeden dat de wereld een stukje beter wordt als we sneller patronen herkennen en met wijsheid kunnen handelen.

Vandaar deze voorstelling. Vandaar de verschillende interventies.

Het is een opdracht en een zege, wars van trends en status, anderen te inspireren om net als ik, met vallen en opstaan, patronen te herkennen en benoemen.

systeemtheater_voorstelling_robwolvenne_foto13

dsc_4979_3814

dsc_4947_3791

dsc_8654